Digitális gyűjteményeink

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár elektronikus dokumentumainak lelőhelyei

Card image cap

Somogyi Elektronikus Könyvtár

Könyvtárunk saját bővítésű, a Jadox keretrendszert használó digitális gyűjteménye, folyamatosan bővülő kínálattal, amely helytörténeti könyveket, valamint mikrofilmről digitalizált régi újságokat foglal magában.

A dokumentumállomány pdf-formátumban érhető el, kereshető szövegtesttel. A letöltött, megnyitott dokumentumokban a Ctrl+F billentyűkombinációval lehetséges a szabad keresés.

A Jadox lehetővé teszi a szöveges keresést a közös felületen, azonban a kérdéses dokumentumokban csak azon oldalszámokat adja meg, ahol a keresett kifejezés megtalálható. A teljes szöveg olvasásához le kell tölteni a kérdéses dokumentumot, és a találati listában megjegyzett oldalszámot felkeresni, vagy a Ctrl+F-fel előhívható keresőmezőben újra el kell végezni a keresést. Részletes keresési útmutató elérhető az alábbi linken:

A Jadox keretrendszer súgója

Card image cap

HUNGARICANA Közgyűjteményi Könyvtár

Az Arcanum Adatbázis Kft., az Országgyűlési Könyvtár, illetve Budapest Fővárosi Levéltárának együttműködéseként létrejött portál az NKA által támogatott országos digitalizálási gyűjtemény közzétételére. Könyvtárunk helytörténeti gyűjteményéből a Somogyi Néplap és a Somogyi Hírlap 1951 és 2017 közötti lapszámai érhetőek el a Hungaricana felületén.

A fenti link egyből könyvtárunk hungaricanás gyűjteményéhez vezet. A digitalizálást az Arcanum szakemberei végezték, így az állomány megfelel a portál egységes követelményrendszerének. A digitalizált lapszámok szövegesen kereshető pdf-formátumban készültek, amely azonban a Jadoxszal ellentétben a webportálon belül nyitja meg a dokumentumot, így keresésnél a találati listából közvetlenül el lehet jutni a dokumentumban/újságban olvasni kívánt információhoz.

A Hungaricana kezdőoldalán keresve a teljes gyűjteményből kapunk találatokat, az egyes gyűjteményrészekben keresve már szűrve van a találati lista a kérdéses gyűjteményrészre. Például a fenti linken bejövő oldalon keresve alapértelmezetten csak a Somogyi Néplapban/Hírlapban kapott találatok jelennek meg. A találati lista mellett jobb oldalt azonban lehetőség van módosításra, hogy a teljes gyűjteményben,vagy csak adott intézmény gyűjteményében, illetve csak adott sorozatcímben kapott találatok jelenjenek meg.

Többszavas keresőkifejezésekben használhatunk operátorokat a szavak közt:

  • AND (alapértelmezett, mindegyik kifejezésnek szerepelnie kell a találatokban, pl. Takáts Gyula könyvtár, egyben fog rákeresni minden szóra);
  • OR (lehet bővíteni a találatokat, hogy vagy Takáts Gyulára vagy általánosságban könyvtárra keressen rá - Takáts Gyula OR könyvtár);
  • NOT (kizárhatunk kifejezéseket - jelen esetben a könyvtárat - a keresésből: Takáts Gyula NOT könyvtár).
  • ""-ek közötti keresőkifejezésnél a pontosan beírt szavakra keres csak rá - "Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár".

Amennyiben nem ismerjük a keresett kifejezés pontos írásmódját, használhatunk karakterhelyettesítőket:

  • * (bármennyi karaktert helyettesíthetünk vele, pl. Tak* Gyula);
  • ! (egyetlen ismeretlen karakter helyettesítése, pl. Taká!s Gyula);
  • ? (egy, vagy semennyi karakter helyettesítése, amikor nem tudjuk, hogy van-e még betű egy szó végén - pl. Hungarican?)

Hungaricana gyakran ismételt kérdések

Card image cap

MaNDA adatbázis

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum számára digitalizált dokumentumaink. A MaNDA közgyűjteményt, illetve annak a adatbázisát 2017-től a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tartja fent és biztosítja állandó működését, gyarapodását a partnerintézményekkel folytatott munka révén.

A fenti linken könyvtárunkra szűkített találati listát talál. A keresőmezőben a Somogyi Elektronikus Könyvtár/Jadox felülethez hasonlóan lehet keresni. A dokumentumok egy része kereshető szövegesen, a találati listából a feltöltött dokumentumok adatlapjára lehet eljutni, ahonnan meg lehet nyitni a kérdéses dokumentumot, amelyben - amennyiben szövegesen kereshető pdf - a Ctrl+F billentyűkombinációval lehetséges a keresés. Részletes keresési segédlet megtalálható az alábbi linken:

MaNDAdb segédlet

Utoljára frissítve: 2017.11.17.

Készítette: Bódog András

Illusztrációs képek forrása: Pixabay.com Creative Commons CC0