Könytárunkról:

A Petőfi Sándor Emlékkönyvtár, amely a város egyetlen fiókkönyvtára, az észak-nyugati városrész panelövezetében található. Közel 23.000 kötetes könyvállomány, 11 féle-napi-, heti-, és havilappal áll az olvasni, művelődni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.


Vissza az oldal tetejére

A könyvtár története:

A Petőfi Emlékkönyvtárak létrehozását egy, a Művelődési Minisztérium által 1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára meghirdetett pályázat tette lehetővé.

A kaposvári Petőfi Emlékkönyvtár átadására 1975. május 30-án, az Ünnepi Könyvhét keretében került sor.

A könyvtár megkapta Borsos Miklós jellegzetes Petőfi domborművét.

A korabeli, helyi újságcikk "Avató a Kalinyin városrészben" címmel számolt be erről az eseményről, és az azt követő író-olvasótalálkozóról, melynek vendégei Takáts Gyula költő és Lengyel Dénes író voltak.

Gerő Gyula a Könyvtáros c. szakfolyóiratban így írt a kaposvári könyvtáravatóról: "A Petőfi Emlékkönyvtár csaknem 130 m2 alapterületű. Ennyi honfoglalásnak pár évre elég lenne, de arra már kevés - pedig így kellene minden új könyvtárat útnak indítani - hogy a szolgáltatások teljességével kezdje meg működését: legyen felnőtt és gyermek részlege, és a különféle csoportokat, klubokat befogadó közösségi tere."

Nagy jelentőségű volt ez a könyvtáravató, mert a kaposvári észak-nyugati városrész tízezres lakónegyedének első közművelődési intézménye lett.

A fogadtatás is igazolta a várakozásokat, hiszen 1975 végén a beiratkozott olvasók száma 1763 fő, a látogatók száma pedig 11441 fő lett.

A könyvtár kultúrális élete:

A könyvtár életében kezdettől fogva meghatározó szerepet játszottak a rendezvények.

Az író-olvasótalálkozókon kívül a hetvenes években ifjúsági klub működött és tevékenykedett a könyvtárban, melynek eredménye három éve keresztül: aranykoszorús minősítés.

Az 1979-84 közötti időszakra jellemző, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a népművészet, a honismeret (egy országos vetélkedősorozaton a megyét képviselte a könyvtár döntőben).

Fafaragókkal, keramikusokkal tartott kapcsolatok jellemezték ezeket az éveket.

Az 1988-at követő időszakban a könyvtár úttörő szerepet vállalt a képzőművészet, a kiállítások megrendezése terén, s ezek a kiállítások a mai napig elválaszthatatlan részei a könyvtár életének.

2000-ben indult kiállítás-sorozat, amely Könyv címmel kívánta bemutatni a könyv műfaji elemeit, a tipográfiát, az illusztrációt, a művészkönyveket, és nem titkolt célja volt az is, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a könyv érték, tartalom és forma egysége.A kiállítás-sorozat eddigi állomásai:

A kiállítások sorát 2014-ig, minden év decemberében jótékonysági - karácsonyi kiállítással és vásárral zártuk, amely a Bárczi Gusztáv Iskola és a Duráczky EGYMI diákjainak munkáiból mutatott be válogatást. A bevételek az iskolák alapítványát gyarapította.

2013-ig a könyvtár egyik legfontosabb eseménye a Petőfi Napok programsorozat volt, amely 1988-tól vált háromnapos rendezvénnyé, eseményei a március 15-ei héten zajlottak. Létrehozásának célja, hogy minden korosztály számára színvonalas programokat kínáljunk. Így az óvodásokat játszóház várja képzőművészek vezetésével, a kisiskolások részére verses-zenés összeállításokat, míg a felnőttek számára irodalmi délutánokat szervezünk. Hagyományos rendezvény a 6 éve meghirdetésre kerülő rajzpályázat is, mely mindig más és más korosztályt szólít meg. A beérkezett munkákat képzőművészek zsűrizik, s az alkotások ezután a könyvtár kirakataiban kerülnek bemutatásra.

Ezen kívül könyvtárunk megünnepli a Költészet Napját, az Ünnepi Könyvhetet, az Őszi Könyvtári Heteket, a Népmese Napját és a Gyermekkönyvhetet is.

Évközben iskolai és óvodásfoglalkozásokkal szeretnénk a fiatalabb korosztállyal megkedveltetni az olvasást, a könyveket, a könyvtárat. 10-12 óvodai-iskolai csoport látogatja rendszeresen könyvtárunkat, foglalkozások és könyvválasztás céljából.

Könyvtárunk 2005-ben ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját, s ebből az alkalomból jelent meg a "Petőfi Emlékkönyvtár jubileumi évkönyve" c. kiadvány, amely az ezen időszak alatt a könyvtárban vendégül látott írók, költők (többek között: Faludy György, Takáts Gyula, Bertók László, Lázár Ervin, Závada Pál, Békés Pál, Fésüs Éva, Veress Miklós, Nemere István) gondolatait, verseit tartalmazza.

A Mindennapi munka során Márai Sándor gondolatait igyekszünk követni és közvetíteni az olvasók felé: "Nem olyan fontos, hogy mindennap írjál, fontosabb, hogy mindennap olvassál. A Művelődéshez mindig legyen időd, mindennap... Nem fontos, hogy sok író legyen egy közösségben, de fontos, hogy sok olvasó legyen. Nem fontos, hogy te szövegezd meg a szépet és igazat. Fontosabb, hogy megismerjed."


Vissza az oldal tetejére

Copyright 2010.     Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtár Kaposvár