Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár logó
Európai Unió zászló
Magyarország Kormánya Európai Unió Európai Szociális Alap - Befektetés a Jövőbe
Széchenyi 2020
Átválátás kontrasztos megjelenítésreTakáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár
 
 
TOP-6.9.2-16-KA1-2017-00001 azonosítószámú
„Helyi identitás és kohézió erősítése Kaposváron”
Befektetés a jövőbe


Adatvédelmi tájékoztató


Projektismertető
Aktuális programok
Közösségi információs pontok működtetése
Ismeretterjesztő előadások
Kérdőív Tanítana-tanulna tudástár létrehozásához
Tájékoztató projekt- tevékenységről
Feliratkozás hírlevélre

Ismeretterjesztő előadások:
Célja, a célterületen élő közösség számára hasznos, érdekes és/vagy szórakoztató előadások megtartása különböző témákban. Aktuális előadásainkról bővebb információt talál az Aktuális programoknál.

A járványveszély ideje alatt, az előadások online valósultak meg. A videóink archív anyagok, ezért az előadásokkal kapcsolatos kérdések feltevésére már nincsen lehetőség.
Stresszkezelés járvány idején
A stressz amúgy is a civilizált világ első számú problémája. De most, a járvány miatt kialakult helyzetben korábban soha nem tapasztalt szintre emelkedett. Bár ez csak utólag fog kiderülni, de elképzelhető, hogy a stressz nagyobb károkat okoz jelenleg, mint maga a járvány. De mit tudunk tenni ellene? Ebben szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy elmagyarázzuk, mi a stressz valójában (szinte senki nem tudja), illetve mit tehetünk a leküzdésére.

 

Karantén és család
A járvány okozta összezártság új, korábban ismeretlen kihívás elé állította a legtöbb családot. Megoldható egy ilyen helyzetben az, hogy ne menjünk egymás idegeire? Hogyan kezeljük a gyerekeket és hogyan viszonyuljunk egymáshoz? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a család megerősödve kerüljön ki a mostani helyzetből? Ebben igyekszünk segítséget nyújtani.

 

Hogyan tovább?
A legértékesebb dolog, amit a koronavírus a többségtől elvett, nem a szabadság. Hanem a holnap kiszámíthatósága. Ez az, ami jelenleg a legtöbbeket foglalkoztatja. Meddig fog ez az egész tartani? Mi lesz utána? Mekkora lesz a válság? A válaszokat senki nem tudja. De ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk mit tenni annak érdekében, hogy visszaszerezzük a fogódzkodóinkat. Ebben igyekszünk segíteni.

 

Ne dőlj be! - Védekezés a csalók ellen
Az emberek félrevezetése, becsapása nem új keletű dolog. Egyre furfangosabb módszerekkel próbálják elvenni az értékeinket és pénzünket, kihasználva a legkisebb figyelmetlenséget is. De mit tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat és hozzátartozóinkat a csalóktól?

 

Mesék a családban
Azon túl, hogy az esti mese olvasása a szülőknek és a gyerekeknek is egyaránt jó szórakozás, nagyon sok pozitív hatása van, ami csak évekkel később mutatkozik. Az a legjobb, ha már egész kicsi korban elkezdjük a könyvek szeretetére nevelést. A meseolvasás többek közt fejleszti a gyerekek szövegértését, segít kifejezni érzelmeiket,jótékony hatással van kognitív fejlődésükre és kapcsolatukra a szüleikkel, de ez csak néhány előnye a rendszeres meseolvasásnak, a legfontosabb mégis a közösen átélt élmény.

 

Vigyázat: ÁTVERÉS - védekezés az internetes csalások ellen
Az online világ fejlődésével egyre gyorsabban haladunk egy olyan térbe, ami napról napra több veszélyt rejt számunkra. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne használjuk ki az internet által nyújtott lehetőségeket, de körültekintőnek és kellően elővigyázatosnak kell lennünk. Akár naponta belefuthatunk olyan e-mailekbe, vagy a közösségi oldalakon terjedő fondorlatokba, melyek első pillantásra nem ébresztenek gyanút, ám valójában nagyon is jól ismert haszonszerzési módszerek.
Bűnmegelőzés: gyermekeink védelmében
Manapság egyre gyakoribbak a gyerekeket és a fiatalkorúakat érintő bűncselekmények. De vajon mit tehetnek a szülők azért, hogy gyermekük kevesebb eséllyel váljon bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé és mi a teendő abban az esetben, ha ez mégis megtörténik?

 

Beszédfejlesztés a gyermekirodalom eszközeivel
Beszédfejlesztés a gyermekirodalom eszközeivel A gyermekek beszédének fejlesztésére sok különböző módszer létezik. Ezek közül talán az egyik leghatékonyabb a gyermekirodalom eszközeivel való fejlesztés. A szórakozás és a közös élményszerzés mellett, a kommunikációs képességek mesén keresztül történő fejlesztésben nyújtanak segítséget a különböző mondókák, gyermekversek, népmesék.

 

Meséljünk, verseljünk, kreatívkodjunk
Meséljünk,verseljünk,kreatívkodjunk! A mesének, a mesélésnek meghatározó szerepe van a gyermekek meseszeretetének és a könyvekkel való kapcsolatának kialakításában. Fontos a változatos stílusú, korosztálynak megfelelő meseválasztás, az élménygazdag előadásmód, valamint a közösen eltöltött idő.

 

Toponár élete I.- visszatekintés a múltra
Az előadás Toponár életét mutatja be, szó van bene a városrész múltjáról, alapításáról és alapítóiról, elhelyezkedéséről, lakosságáról, 1800-1950-es évek közötti időszakról, a fontosabb eseményekről, a városrész hagyományairól és szokásairól, valamint a közösség mindennapos életéről.

 

Toponár élete II.- visszatekintés a múltra
Az előadás Toponár nagy múltú intézményeinek – zárda, óvoda, iskola, templom- megalapításáról és alapítóiról, a közösség életében betöltött szerepükről, az intézményekben történt meghatározó eseményekről szól, valamint arról, hogy milyenek is ma ezek az intézmények.

 

Közösségi vagyonvédelem
A közösségi vagyonvédelem manapság meghatározó fontosságú, amire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Az előadás a biztonságosabb környezet kialakításáról, ezek eszközeiről, valamint a manapság egyre gyakoribb bűnesetekről szól, melyek célja a jogtalan vagyonszerzés. De vajon mit tehet egy magánszemély, illetve a közösség azért, hogy kevesebb eséllyel váljon bűncselekmény áldozatává? Mi a teendő abban az esetben, ha ez mégis megtörténik, hol, hogyan, kitől lehet segítséget kérni?

 

Kaposfüred élete-visszatekintés a múltra I.
Az előadás Kaposfüred életét mutatja be. Megismerhetjük a városrész múltját, megalakulását, birtokosait, a fontosabb eseményeket, valamint a városrész hagyományait és szokásait.

 

Kaposfüred élete-visszatekintés a múltra II.
Az előadás a Kaposfüredi családokról, Kaposfüred kutatóiról, valamint azokról a személyekről szól, akik tevékenységük és munkásságuk révén meghatározó szerepet töltöttek be a városrész életében.