Dr. Bodosi Mihály

Cornelius Johnson amerikai magasugróval

Ugrás közben

100 éve született Dr. Bodosi Mihály

"aki kiállta teljesség próbáját"

     Bodosi Mihály 1909. december 13-án született Baróton. Barót városa a mai napig nagy tisztelettel gondol a Bodosi családra.
     Mihály nyolc éves korában került nagybátyjához Kaposvárra, 1928-ban érettségízett a Somssich Pál Gimnáziumban, mely a mai Táncsics Gimnázium elődje volt. Ebben az intézményben kezdett atletizálni, és érte el első sikereit a magasugrásban. Innen indult el az olimpia felé vezető úton.
    

Bodosi Mihály, a sportoló

     A gimnázium fiatal testneveléstanára, Szuchovszky Bertalan hamar felfigyelt Bodosi Mihály tehetségére, aki magasugrásban csakhamar sorra nyerte meg a versenyeket.
     1927-ben a Magyar Atlétikai Szövetség versenyén 168 cm-es magassággal lett első helyezett, egy évvel később, 1928. május 4-én pedig Bodosi Mihály nem csupán megnyerte a kaposvári és a pécsi csapat találkozóját, hanem 173 cm-es ugrásával kerületi bajnok is lett. Szeptembertől felvételt nyert a Pécsi Egyetem Orvoskarára. A PEAC csapatának tagjaként továbbra is atletizált.
     Kemény munka volt ez az egyetem mellett, ráadásul a sportolási körülmények sem voltak a legmegfelelőbbek abban az időben. És Bodosi Mihály mégis újabb sikeres eredményeket ért el. 1930-ban először ugrotta meg a 190 cm-t, amelyet a következő évben többször is megismételt. Megérdemelten kapott helyett a magyar atlétikai válogatottban, melynek 1937-ig volt tagja. Anglia és Torinó két fontos helyszíne lett életének; emlékezetes győzelmek kapcsolódnak hozzájuk.
     Az első európai magasugró volt, aki megugrotta a 2 méteres magasságot. Sajnos, ezt az ugrást a Magyar Atlétikai Szövetség szabályzata miatt nem hitelesítették. Mégis csúcstartó lett; országos rekordját 21 évig nem sikerült lekőrözni. Tehetségének köszönhette, hogy kijutott az első, televízió által is sugárzott olimpiára. 1936-ban Berlinben erősíthette a magyar csapatot. Az olimpia előtti időszak nehézségei miatt nem tudott kellően felkészülni a megmérettetésre, így lemaradt a dobogóról, de élete végégig lelkesen emlékezett vissza a Németországban látottakra, és büszkeséggel mesélte, hogy láthatta aranyat nyerni a szintén Kaposvárhoz kötődő "Csik Ferkót".


Díjátadón

Dr. Bodosi Mihály, főorvos

     A két "kaposvári sportoló" életpályája nem csak a berlini olimpia kapcsán cseng össze. Akárcsak Csiknek, Bodosi Mihálynak is választani kellett; a sportkarriert vagy az orvosi hivatást folytatja-e. Mindketten az orvoslás mellett döntöttek; de Bodosi Mihályt korábbi külföldi sikerei után "B" listás orvosnak kiálltották ki.
     Előbb körzeti orvosként, majd Komlón bányaorvosként dolgozott, utóbbi helyen meglehetősen mostoha körülmények között.
     1951-ben aztán visszaköltözött Kaposvárra, ahol a megyei kórház sebészeti osztályának adjunktusa lett.
     Az akkori főorvos, Dr. Farkas Sándor betegsége miatt kezdetben Dr. Takács Sándor, majd Dr. Bodosi Mihály vette át a főorvosi teendőket. 1961. január 1-től megbízott főorvosa lett az osztálynak. Ugyanebben az évben nyílt meg az új Traumatológiai Osztály, amelyen a korábbi Baleseti Sebészeti Osztály feladatai mellett ortopéd ellátást is biztosítottak. Bodosi Mihály személyében, aki egyaránt rendelkezett általános-, ortopéd- és baleseti sebészeti gyakorlattal, a legmegfelelőbb ember került az osztály élére.
     Orvosként is olyannyira kitartóan dolgozott, mint egykor sportolóként. Célja volt, hogy egy korszerű, teljes ellátást biztosító Traumatológiai Osztályt hozzon létre a Kaposvári Megye Kórházban. Irányítása alatt az osztály eszközparkja fokozatosan korszerű gépekkel bővült, és egyre teljesebb körű ellátásban tudták részesíteni a betegeket. 1970-től a Traumatológiai Osztály feladatköre járóbetegellátással is gyarapodott, ami miatt szükségessé vált az osztály bővítése. 1972-től már kibővített rendelőkben fogadták a pácienseket. A korszerű ellátás érdekében az osztályon dolgozó orvosok és nővérek képzéseken vettek részt, és fokozatosan jelentek meg tudományos írásaik hazai és külföldi szaklapokban.
     Két évtizede állt az osztály élén Bodosi Mihály, amikor címzetes egyetemi docensi kinevezést kapott 1975-ben. Még három évig működött vezetésével a Traumatológiai Osztály.
     1978. december 31-ével Bodosi doktor nyugdíjba vonult.


A Baleseti-Sebészeti Osztály műtője egykor

Bodosi Mihály, az orvostörténész

     Bár az orvosi munkáról lemondott, az orvosi hivatásról nem. Gyűjtötte és kutatta a Somogy megye egészségügyének múltjáról szóló dokumentumokat.
     Többek közt tanulmányt írt a korai pestis- és korelajárványokról, szerkesztette a Kaposvári Megyei Kórház jubileumi évkönyvét, írásban állított emléket jeles orvoselődeinek. Gyűjteményében számtalan ritkaság kapott helyet; anatómiai atlasz, gyógyszertaxa, ritka körlevelek, többszázéves dokumentumok.
     Ezt a ritka, 172 dobozt megtöltő gyűjteményt Dr. Bodosi Mihály halála óta a Kapsvári Megyei Kórház őrzi. Az egykori főorvos születésének 100. évfordulója alkalmából Bodosi Mihály Kórháztörténeti Gyűjtemény néven tették elérhetővé a kutatók számára.
     A kutatáshoz előzetes egyeztetés szükséges a kórházzal.


Képek kórházi gyűjteményéről


     Dr. Bodosi Mihály számtalan elismerést kapott élete során; 2004-ben Kaposvár díszpolgárává választották.
     Élete, amely emlékekkel és sikerekkel volt teli, 2005. márciusában ért véget.

     2009. október 3-a óta a kaposvári Sportcsarnok atlétika pályája Dr. Bodosi Mihály nevét viseli. Ez alkalomból emléktáblát avattak a csarnok falán. A Bodosi család nevében ifjabb Bodosi Mihály mondott beszédet.


A Kiválló Orvos kitűntetést 1967-ben kapta meg

A kaposvári maraton indításakor 2004-ben

Bodosi Mihály egyik műve


Felhasznált irodalom
Összeállította: Horváth Péter


Copyright © Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár