Mire jó a könyvtár?

 

- A könyvtár nem csupán könyvek gyűjteménye, számtalan más lehetőség is kínálkozik itt arra, hogy jól érezd magad.

 

Kinek szabad könyvet kölcsönözni?

 

 - Kölcsönöznie annak szabad, aki beiratkozott olvasója a gyerekkönyvtárnak. A beiratkozáshoz jótállási lap kitöltése, szüleid engedélye szükséges. Ez a földszinten történik, ahogy a többi könyvtári adminisztráció is.

 

Hány könyvet vihetek ki egyszerre?

 

- Egy alkalommal 9 db könyvet lehet kölcsönözni, 3 hétre. A határidő lejártát egy lapocska jelzi, amit megkapsz a     könyvtárostól. Ha ezalatt nem sikerült elolvasnod a könyvet, és nem várnak rá sokan, még kétszer meghosszabbíthatod. Ha lejárt a határidő, sajnos levélben kell üzennünk neked, és késedelmi díjat kell fizetned.

 

Mi történik, ha véletlenül elveszik egy könyv?

 

- Ebben az esetben pótolnod kell a könyvet. Erre több lehetőséged is van: megvásárolod könyvesboltban vagy antikváriumban, illetve ha ez nem sikerül, akkor ki kell fizetned a könyv árát. Nem mindig azt az árát, amit a könyvön látsz! Lehet, hogy már pótolhatatlan, tehát sokszorosát éri ennek az árnak!

 

Elszakadt, vízbe esett, összefirkálta a kistestvéred?

 

- Bizony, ebben az esetben is meg kell térítened a könyv árát vagy az ár egy részét. Hogy pontosan mennyit, azt a rongálás mértéke dönti el.

 

Bármelyik könyvet kikölcsönözhetem?

 

- Kézikönyvet és újságot csak könyvtári szünnapra vihetsz haza.

 

Csak olvasni lehet a gyerekkönyvtárban?

 

- Dehogy! Sok más lehetőség is vár rád. Például újságok olvasása, a számítógépek és az internet használata, társasjátékok, DVD filmek megtekintése, diafilmek megtekintése és kölcsönzése, játékos programjainkon való részvétel, segítség a tanuláshoz stb. A lehetőségekről érdeklődj könyvtárosainktól!

 

Hogyan találom meg a keresett könyvet?

 

- Azt biztosan tudod már, hogy a könyvek halmazából úgy lesz könyvtár, hogy pontos raktári rendben sorakoznak egymás után a polcokon. Az alábbi nagy csoportokban találhatod meg a könyveket nálunk: Mesekönyvek, Lapozgatók, Versek, Ifjúsági regények és Ismeretterjesztő könyvek. A nagyobb csoportokon belül szigorú raktári rend van, amit a raktári jelzet (pl. 352 T81) jelez. Ezt a könyvek gerincén is megtalálod. A szépirodalmi művek gerincén egy betűt és egy számot találsz, a szerző nevének sorrendjében. Az ismeretterjesztő művek gerincén egy háromjegyű számot is láthatsz, ez jelzi azt a témakört, amellyel a könyv foglalkozik.

 

Mi a kézikönyvtár?

 

- Itt olyan könyveket találsz, amelyeket nem szabad kikölcsönözni: lexikonokat, enciklopédiákat, szótárakat, atlaszokat, határozókat, kézikönyveket. A könyvek gerincére kék csíkot ragasztottunk, ezek is jelzik, hogy nem kölcsönözhetőek, csak helyben használhatod őket, hogy mindenki számára mindig kéznél legyenek.

 

Vannak-e olyan gyermeklapok, újságok a gyerekkönyvtárban, melyeket elolvashatok?

 

- Természetesen! Ezeknek a listáját a "Folyóiratok" menüben találod.

 

Hogyan használhatom a számítógépeket és az internetet?

 

- Két számítógép áll a rendelkezésedre: itt mindent megtudhatsz a világból, a világról. Mivel sokan szeretnének játszani, szörfölni, naponta félórát használhatod a gépeket: ez viszont ajándék. Nem kell fizetned érte!

 

Mire jó a katalógus?

 

- Ha nem tudod a keresett könyv szerzőjét vagy címét, akkor nehéz megtalálni a polcon. Írót, címet, témát segít megtalálni a katalógus, amelyet a "Katalógus" menüpontra kattintva érhetsz el. Otthonról is megtudhatod, kölcsönözhető-e a könyv, amire szükséged van, de annak is utánanézhetsz, hogy egy témakörben milyen könyveink vannak. Ha pedig ez sem segít a problémád megoldásában, fordulj bizalommal könyvtárosainkhoz!

 

Mit jelent az előjegyzés?

 

- Sajnos sokszor érhet olyan kellemetlenség, hogy megvan a könyv, amit keresel, de kevés példányban és egy másik olvasó már kikölcsönözte. Kérd meg a könyvtárost, hogy jegyezze elő neked! Ez azt jelenti, hogy ha visszahozzák a könyvet, értesítenek téged.

 

Vannak-e rendezvények a gyermekkönyvtárban? Honnan értesülhetek ezekről?

 

- Könyvtárunk rendszeresen szervez rendezvényeket gyermekeknek, ezekről honlapunkon az "Eseménynaptár" fülre kattintva vagy plakátjainkról tájékozódhatsz. Ha kéred, és szüleid megengedik, e-mailben is küldünk neked hírlevelet.

Vissza az oldal elejére

 

Joomla Template - by Joomlage.com