A 20. század elején alakult ki Kaposváron a városközpont, s épültek meg azok az eklektikus, szecessziós stílusú épületek, melyek a városképben meghatározóak. Modern városszerkezet alakult ki. Erről tudósít az a cikk, amely szerint a fővárosból 25-30 mérnök Kaposváron járt, és megállapították: nagy művészettel és szépérzékkel" alakították a várost a század elején az építészek. Kaposvár dicsérete= Somogyi Hírlap, 1908. május 13.)
     A század eleji épületek átvészelték a második világháborút, a pusztítások során kevés sérülés érte a várost. "Ez nem kényszerítette a háborút követő évtized helyreállítási munkálatai során alapvető városképjavító, korszerűsítő munkálatokra a város vezetőit, amint ez számos erősen sérült város esetében történt."1
     Sok középület készült a hagyományos történeti elemeket felhasználva, de díszítéseiben már a szecesszió vonalvezetését, szimbólumait követve. A volt Osztrák-Magyar Bank épületének szépsége a részletképzésben rejlik: növényi díszítésekben, stilizált formákban, hangulatos épületszobrászati és műlakatosmunkákban. Az Igazságügyi Palota monumentális épülettömegét szép női fejek, enyhén ívelt formák, stukkók, párkányok, szelídítették meg. A Városháza kecses neoreneszánsz épületét a szecesszió jellegzetes színes üvegablakai emelik ki.


Forrás:
1 Vallomások Somogyról. Szerk. Paizs Gábor. Kaposvár : MSZMP Somogy M. Biz., 1970. p. 234.