"A város szecessziós középületeinek - a Május 1. utcai bankoknak, a színháznak, a Nemzeti Kaszinónak stb. - lakóház építészetre gyakorolt hatása e korszakban is világosan nyomon követhető. Az új formákat kereső szecessziós stílus - jellegéből adódóan - főleg olcsó malterarchitektúrával sajátos egyéni formákat keres."1 - írja Zádor Mihály Kaposvár építészettörténetében.
     A lakóházakon egyéni megoldások születtek a homlokzatok díszítéseinél. Az építész, a kivitelező, a műlakatos művészi, igényes munkát végzett, amelynek eredménye az épület egységes esztétikai megjelenése lett. A századforduló idején az Ezredév, Bajcsy-Zsilinszky és Kossuth Lajos utcában jellegzetes polgárházak épültek historizáló eklektikus stílusban, a szecesszió stilizált virág- és növényindáival, leveleivel és szép női arcokkal díszítve.
     Az épületek részleteinél (kapu, párkány, ablakkeret, zárókő) nyomon követhető: a szecesszió idején a mesterek az egyszerűségre, a választékos színösszehangolásra, a rendeltetés kidomborítására törekedtek. A dekadens életérzés megjelent a szecesszió legszebb épületén, a Kontrássy utca 4. számú házon, ugyanakkor az épületek többségén jellemző volt az elvont szépségideál keresése.
     A családi házas építkezésnél is szembetűnő volt a szecesszió két irányzata: a külföldi példa alapján a leegyszerűsített formákat alkalmazó változat, és a Fiatalok csoportjának nemzeti stílusirányzata. A város szecessziós részleteket viselő lakóházairól csak példákat hoztunk. Számos jellemző szecessziós megoldás rejtőzködik még a város egy-egy épületén.
     A szecessziós városképegyüttes legjellegzetesebb részleteit mutatjuk be az Ady Endre utca homlokzatain, a Kontrássy utca lakóházain, a Bajcsy-Zsilinszky és Dózsa György utca villaépületein és a Noszlopy Gáspár utca 12. számú házon.
     Z. Soós István írja: "Meg kell hagynunk elődeink érdemes alkotásait a jövőnek még akkor is, ha mai ízlésünk visszhangját nem halljuk benne. Mert változnak a felfogások! Ami ma még nem műemlék, az hosszabb szünet után még azzá lehet."2


Vidor palota,
Ady Endre utca 16.(1909)

Kovács-Sebestény
Gyula utca 3.

Kontrássy
utca 4.


Ady Endre utca 4.

Ezredév utca 1. (1910)     "Jobban megbecsüljük magunkat, és bennünket is jobban értékel majd az utókor, ha felmutatjuk méghozzá épségben és megújultan azt, ami értéket a hazai, szűkebb városi kultúra létrehozott."3Forrás:
1 Zádor Mihály: Kaposvár. Budapest : Műszaki K., p. 236.
2,3 Soós István, Z: Kaposvári miniatűrök. Kaposvár : M. és Vár. Kvt., 1992.